Senaste inläggen

Av tiipa - 2 november 2008 21:49

Hur många gånger har man inte skrikit HÅLL TYST!! åt sin hund när den skäller? Fastän att det ironiskt nog är rätt verkningslöst eftersom att det är ett naturligt beteende för en hund att stämma in i skällandet, det är ett gruppbeteende.


Tänk bara då du har flera hundar.. skäller en så börjar de andra fast de inte ens vet varför den första skäller. Det händer ofta med mina hundar.

 Som professionell hundtränare måste man kunna särskilja sin egen sinnesstämning från ljuden och i stället producera ljud som framkallar den reaktion vi vill ha. Dvs vill man ha en tyst hund ska man säga "tyst" lugnt och mjukt. OM hunden skäller så mkt att den inte är kontaktbar så måste man först försöka avleda den på ngt sätt.


I agility försöker jag tänka mkt mer på hur jag säger saker,enligt hur biologiska principer påverkar djuret.  Hur högt , lågt, snabbt eller långsamt jag säger orden. Försöka vara konsekvent med ljuden så de ger den reaktion jag vill ha. Fast det är inte lätt alltid!


"Det viktiga är inte vad du säger utan hur du säger det".....


Tex. så förknippar Izor sitt namn med belöning när jag säger det i ett visst ljust men lugnt tonläge. (eftersom jag oftast låtit så när jag gett godis) Likadant med ett ljust  "DUKTIIIIG" som får honom att slicka sig om munnen. Det borde jag tänka på mer och försöka använda samma tonläge när jag vill få honom närmare mig på en bana.


Enligt språkforskning så utlöser vissa ljud biologiska instinkter. EX. upprepade korta ljud ökar aktivitet medan ett enda ljud motverkar (dämpar) aktivitet. Därmed ökar farten om vi tex. säger "fram, fram , fram" I stället för att säga "Fraaaaammmm" en gång. När vi sitter bredvid en hund som vi vill lugna säger vi ofta "Luuugn" mjukt och sakta helt naturligt.


 Så vad kan vi lära oss mer genom det för agilityn. Jo, om jag vill att hunden ska öka farten ska jag använda korta upprepade ljud.  Ex. om jag vill ge extra hjälp att få upp (modet och)farten för en hund som normalt är lite försiktig när den ska springa upp på balansen eller gungan så ska jag säga "Gungan, gungan, gungan" i stället för ett utdraget "Guuuungan" som i stället är dämpande (lugnande... och visar med all tydlighet att matte också tycker gungan är lite otäck) Fortfarande är det inte själva ordet som är det viktiga utan hur du säger det och om ljudet upprepas.


Om jag vill att hunden sansar sig lite (ok.. att den ev. ska sakta av lite för att inte rusa fram när den ska klara en svår sväng) så ska jag säga något lugnt en gång ex. namnet  el. en signal "sväng". Har du problem med en hund som tappar fart i svängar eller serpentiner ska du ju göra tvärtom.


För att göra detta ännu "krångligare" så får man ju inte glömma bort att även tonläget påverkar hunden mkt. Ett mycket dovt ljud uppfattas som dominant och ett mycket ljust som undergivet. Så om du använder ett mörkt ljud så uppfattar hunden dig som auktoritär och kan reagera med att bli undergiven.. med risk för att den sänker farten...


Så självklara saker men ändå så lätt att glömma bort att använda sig av konsekvent. Framför allt lätt att glömma bort att verkligen använda sig av det för att få de reaktioner man vill ha.

Man kan ju börja med att lyssna på varandra när man tränar och se (höra) om man använder sina ljudsignaler på ett logiskt sätt.


Vintern passar utmärkt för att titta igenom filmer från egna agilitylopp under året. Det finns ju mkt man kan analysera gällande handling osv men glöm inte att LYSSNA också på VAD du säger, NÄR du säger det , och HUR.


Av tiipa - 1 november 2008 19:06

Kommer ni ihåg den här banan från My Dog förra gången? Här är det Jenny Damm som tävlar på den. Det var många som diskade sig för att hunden tog däcket när de inte skulle på upploppet. För några dagar sedan sa jag att jag måste träna på att mina hundar ska klara att springa förbi "fel" tunnelingångar utan att jag måste ta "säkrare" vägar. Detta gäller nu förstås alla hinder men av någon anledning så är det svårare på tunnlar fast det inte borde vara så mkt skillnad från om det stått 2 hopphinder i liknande position. Så varför är det inte lika lätt? Antagligen gör man det själv svårare... i kombination med att man inte förstärkt tillräckligt när hunden lyssnar på ens signaler. Det kan man ju träna på alldeles utmärkt utan hinder också. En övning man kan göra är att sätta upp hinder längs 2 rader men att man bara springer igenom ibland (med armen nära kroppen alt.rakt fram ) och ibland sätter ut handen lite åt det hinder hunden ska ta för att träna hunden att bli mer lyhörd för ens signaler , och sig själv att bli bättre på timing av sina signaler.

____     ______    _______       _______   ________  hinder

 .................................................
...........

____    _______   _________   _________   ________ hinder


Det blir 2 dagar med agility, ska bli kul!

Av tiipa - 31 oktober 2008 23:56

Nu gick det absolut inte mer!

Den långsamt men säkert analkande kylan avgjorde saken....

NU var det dags att ta fram slalompinnarna igen och sätta fast dem i marken innan den blir för hård att få hål på.

Och när de ändå stod där så inbjudande så... Ja inte kunde varken jag eller hundarna heller för den delen, låta bli att köra några varv. Fast annars så har vi förstås lite vintervila nu och jag får fortfarande inte lov att springa.. så denna övning passar bra eftersom jag själv mest står stilla...

Här visar jag min övning som jag kommit fram till är så himla bra för att träna ingångar på.


Till skillnad från "klockan" så håller jag mig på en linje längs med slalomet. Jag börjar vid A längst åt vänster och skickar hunden mot vänsterslalom. Därefter flyttar jag min och hundens startposition allt mer åt höger, steg för steg och fortsätter skicka mot vänsterslalom.


Därmed blir ingångarna svårare och svårare. Det gäller att inte gå vidare förrän hunden är "säker" på föregående ingång. Sedan gör jag likadant men skickar mot högerslalom. Börjar vid B längst ut till höger och flyttar successivt mot vänster så ingångarna blir svårare och svårare även på högerslalom. När det går riktigt bra så kan jag stå längst till vänster vid punkt A men skicka åt B- hållet in i högerslalom och tvärtom mot vänsterslalom.


Överraskande nog.. eftersom Izor inte fått träna slalom på länge ... så klarade han övningen väldigt bra. Högerslalom fungerar från alla vinklar. Vänsterslalom fungerar inte riktigt från alla håll ännu men vi kommer en bra bit in mot mitten av linjen i alla fall. 


Nästa svårighetsgradshöjning är att öka avståndet till linjen med startpunkter. Sedan lägger man till hinder från alla vinklar före slalomet. Så långt har inte vi kommit ännu men snart...

Riktigt kul och spännande övning. Lyckas man med hela övningen så klarar man alla ingångar även under tävling! Men hemligheten är att INTE flytta för fort och att använda riktigt smaskiga belöningar.

Många effektiva förstärkningar för rätt beteende vid respektive övning. Men jag kan ju inte tänka mig att göra övningen utan klicker, det är ju verkligen pricken över i:et som får hunden att förstå!!!!

Av tiipa - 30 oktober 2008 23:00

Du som är på väg att skaffa en ny hund. Om du har plats i ditt liv för en till familjemedlem. Tänk till en gång extra. Kanske du i stället har möjlighet att hjälpa en hund som ingen vill ha? En hund som haft ett tufft liv och som förtjänar ett riktigt bra hem.. Det finns så många som behöver det.


Här är några tankar från en sådan hund: Fri översättning efter en dikt av Sandi Thompson


"Får jag komma hem idag?"

Min familj tog mig hem med öppna armar. De kramade mig och log mot mig och sa att jag var så charmig.

De lekte med mig, skrattade med mig och överröste mig med leksaker. Jag älskar min familj, det gör jag verkligen.

 Barnen älskade att mata mig med godsaker och lät mig sova med dem.

Jag brukade få gå ut på promenader flera gånger om dagen de fick kämpa lite för att hålla mig i koppel.

Jag är stolt över dessa minnen som jag aldrig ska glömma.

Nu bor jag i ett hundhem utan min familj. De som brukade skratta och berömma mig när jag lekte med de gamla skorna.. men jag visste inte skillnaden mellan de gamla och de nya skorna..

Ungarna och jag kunde leka i timmar med en trasa så jag trodde de tyckte det var ok att tugga på badrumsmattan. De sa att jag var utom kontroll och måste bo utomhus.

Jag förstod inte, även fast jag försökte. Promenaderna tog slut , en efter en, de sa att de inte hade tid.

Jag önskar att jag kunde ändrat mig. att jag förstod vad jag gjorde fel. Mitt liv blev så ensamt, fastbunden ute på bakgården i en kedja.

Jag skällde och skällde hela dagen lång, för att bli av med min oro, undvika att bli galen, så de förde mig bort därifrån.

De sa att jag orsakat en allergi och pussade mig farväl.

Om jag bara haft lite mer stil, uppfört mig lite bättre som när jag var valp.. kanske jag fått stanna kvar. Då skulle jag inte varit så svår att hantera när jag växte upp.

-Du har bara en dag kvar sa hundskötaren.. Innebär detta en andra chans??  Får jag komma hem idag?.................. 


Av tiipa - 29 oktober 2008 23:25

Vill du bli bäst? Vill du komma så långt det bara går? Då krävs det egentligen inte så mycket mer än att du är engagerad i det du gör . Engagemang! Det är nyckeln till framgång.


Tänk efter : Är du beredd att ge det där lilla extra? För det räcker inte att vilja , du måste göra en del uppoffringar också. Inga framgångar är gratis tyvärr...


När du står där och beundrar ekipagen på SM eller t.o.m VM , kom i håg att det är mer än "bara" väldigt mkt träning som ligger bakom . En hemlighet är att vara tillräckligt engagerad för sin hund och för agility.


Då ska du ha tillräckligt med engagemang för att : lägga ner kraft på att lösa dina svagheter i ex. handling i stället för att använda ursäkter som att "din hund inte lyssnar ", tillräckligt med engagemang för att glatt åka i väg till ett träningspass även om du haft en riktig skitdag på jobbet och är helt slut. Engagemang nog för att använda de där minuterna du får över till att träna på att få din tjuvstartande hund att sitta kvar vid starter, hellre än att bläddra lite mer i tidningen..

Engagemang nog för att se till att hålla både dig själv och din hund i tillräcklig fysisk trim för att klara svåra svängar och tuffa referenstider.


Engagemang nog för att gå upp 5 min tidigare för att hinna träna lite mer på några slalomingångar innan du går till jobbet..  Engagemang nog för att gå banan ytterligare ett varv och fundera en gång till på din handlingsstrategi hellre än att småprata lite extra med dina vänner..


Och viktigast av allt: Superdupermycket engagemang för din hunds bästa i allt från val av foder till mängd social samvaro och hälsovård!!


Gör du det som krävs? Så klart.. då har ni redan vunnit!

 "Så lätt var det!"

Av tiipa - 28 oktober 2008 20:19

En fråga som återkommer i diskussioner där svaret ibland blir antingen svart eller vit. ..

.. för att det är roligt ? eller för att man vill nå så långt man kan? vinna mycket?  


Men om man inte håller på med agilitytävlande för att bli bäst .. Vad finns det då för fler skäl att hålla på med agility ? Alternativet måste väl inte alltid vara "bara för att ha roligt"


Nej!! Det finns många orsaker eller hur!!

Tänk bara, din hund:

  •  håller sig friskare
  •  får motion
  •  bygger upp förtroende och tillit till dig som ägare
  •  lär sig att "följa med" och att läsa dina signaler
  • får mer självförtroende
  • utvecklar snabbhet och smidighet
  • lär sig att utveckla egna strategier

 För att inte tala om fördelarna det ger dig själv också, du:

  • håller dig i form, frisk och alert
  • ökar din uthållighet
  • håller igång hjärnan och löser problem
  • får många stunder av "här och nu"
  • får många underbara ögonblick med din vän
  • får en stärkt relation till din hund

Och mycket mera!!! Tänk bara vad den där härliga kicken man får när allt "fungerar" kan blåsa bort alla bekymmer!! Din hund blir också lycklig när du är lycklig!


Se där fick du fler argument för att träna och tävla agility ... även du som har en hund som kanske inte är den snabbaste.. även du som själv inte satsar på SM .. När nu andra  "proffs" ibland inte tycker att det är ok att hålla på  "bara för att det är roligt" .....

Av tiipa - 27 oktober 2008 20:22

Å nej och nej och nej... Vilken oerhörd besvikelse. Enligt reklamen för den nya hundtränarserien som kommer snart på TV så ser det ut som om coachen" där använder dominanshandlingar för att kontrollera hunden.

Som trenden är i samhället just nu med hårdare tag både i barnuppfostran och hundhållning så var det egentligen ingen större överraskning men ändå väldigt tråkigt..


Varför återkommer dessa omoderna modeller i dagens upplysta samhälle. Tydligen är många människor inte särskilt insatta i inlärningsspykologi gällande hundar. Varför tror man att det är nödvändigt att vara aggressiv och dominant över sin hund för att vara en bra ledare när den ledare en hund faktiskt ser upp till är den ledare som i stället är trygg och säker.


Den ursprungliga alfa/dominansmodellen föddes ur studier av vargflockar på 1940-talet. Dessa studier gjordes på vargar i fångenskap. Det är inte någon hemlighet att djur som är instängda i fångenskap inte beter sig eller reagerar som  i det vilda. Numera finns en hel del forskning som är gjorda på vilda vargar och hundgrupper. Ex. Ray Coppinger som bla. kommit fram till att en vargflock präglas av stor empati och vänliga kontakter mellan alla individer. Vildhundar lever inte i flockar utan i grupper och ledarskapet kan skifta mellan olika situationer.


 En ledare är lugn och tar ansvar i olika situationer. Dominans beteenden i en vargflock då man hamnar i bråk om resurser (för det är då det är vanligast med dominanshandlingar) kan inträffa då gäller det mat eller fortplantning och sker främst hos de som är i mellan-skiktet  (de som är på väg att bli vuxna och ska flytta hemmifrån) och är osäkra. Hundar har heller knappast något intresse i att "klättra på stegen" för att "ta över ledarskapet" eftersom vi ju tillhandahåller mat dagligen och inte konkurrerar om partners... Att vara en bra ledare innebär att man kontrollerar resurserna. Ditt jobb är att tillgodose hundens behov av ex mat, vatten, sociala behov och trygghet. Får den inte det från dig kommer den att söka det på egen hand. Då börjar den att "sluta lyssna på dig " eftersom den tappar respekt och förtroende för dig.


Vargar som lägger sig på rygg för en annan varg gör det frivilligt som en reaktion på små signaler om dominans för att visa undergivenhet inte pga att den utsatts för aggressiva våldshandlingar som att ex. bli nedtryckt. En ledarvarg ägnar inte tid åt att trycka ner andra individer , det behöver den inte, det är de andra som "fjäskar", söker uppmärksamhet och är undergivna. När en varg lägger ner en annan varg är det om den stöter på en främmande varg som den vill döda. Eller om det blir en kamp om resurser när det handlar om överlevnad. Så tänk dig för vilka budskap du ger din hund om du lägger ner den. Och kom ihåg att din hund inte respekterar dig mer eller ser upp till dig mer pga att du trycker ner/skrämmer den.... snarare tvärtom!! Dessutom är det då du själv som får den att bli tveksam på om du är en "ledare" eller ej. Var det det du ville?


Man kan ha tydliga gränser och vara en bra ledare utan att använda våld. PUNKT!!!


Tips: läs boken "dominans och ledarskap, fakta eller fantasi" av Barry Eaton

Av tiipa - 26 oktober 2008 21:31
http://www.cleanrun.com/index.cfm?aff=80964

I kväll var det agilityträning. inte så många gånger kvar nu på ridhusträningen. Jag kan ju fortfarande inte vara med men som tur var så fanns en son till en agilitykollega med idag och han körde flera övningar med Izor. Det gick över förväntan! Dels hade sonen både långa ben och därtill ordentligt med drag under skorna och en intensiv handlingsstil så det blev snabba lopp. Dessutom var det ju några veckor sedan Izor fick vara med och det gjorde att han var riktigt taggad.


Där ser man, det är inte så dumt att göra ett litet uppehåll ibland.  Izor klarar ju ett förarbyte väldigt bra..  bara man har något "gott" att ge sedan. Lilla Deus (som inte alls uppskattar om det är någon annan än mattarna i familjen "styr" .. nej det går nästan inte alls.. ytterligare något som de är helt olika på trots broderskapet) fick stanna hemma och vara "barnvakt", känns rättvist att dela upp träningen mellan dem så det blir lite bättre kvalitet. När jag har med bägge hundarna så ska man hinna byta hund mellan övningarna samtidigt som det kanske är dags att banvandra eller hjälpa till att bygga om. Det blir ofta lite stressigt, så det är skönt att få koncentrera sig på en hund på träningen.


Vi har under senaste månaden tränat på kombinationer/övningar som vi hämtat ur tidningen Clean Run. Det var en artikel om "trädgårdsövningar" man kunde göra med få hinder. Det bästa , förutom att dessa jättebra övningar inte kräver att man plockar fram hela banan, är även att man inte behöver bygga om! På en och samma bana ska man göra en mängd olika övningar och ofta är det en väldigt bra successivt ökande svårighetsgrad på övningarna. Jag kan verkligen rekommendera detta!

Se hemsidan:

http://www.cleanrun.com/index.cfm?aff=80964


I kväll känns det mer positivt! Kanske jag hinner bli så pass bra i axeln till vintern så vi kan tävla ! Det känns inte omöjligt att vi åker i väg till Linköpings BK i slutet av februari, vad skönt! Då behöver vi inte vänta så länge på att köra klass 2 lopp med Izor.  Deus första lopp nästa år blir nog i Oskarsström. Det betyder att vi måste starta träningen igen senast i början av Januari.. helt ok. Då har båda jag och hundarna haft tillräckligt med vila.


Idag fick en i vårt tävlingsgäng en efterlängtad pinne i Agilityklass 2 i Västerås. Grattis !! Nu är de uppe i klass 3 i både agility och hopp. Kanske vi nu får 2 ekipage att heja på under MY DOG tävlingarna i Januari.

Jippie! Mycket kul att se fram emot.


Först klickerkursen sista helgen i november och direkt efter ska jag med jobbet till Wales för att besöka en skola liknande vår. Min uppgift är att fördjupa mig i deras kursupplägg för deras djurvårdsinriktning. Meningen är att vi ska samarbeta med skolan och kunna ha ett utbyte av både kunskap och elever. December som ändå är helt full av aktiviteter i vanliga fall är nu helt överbokad!!! Men det ska bli kul i alla fall!!

Ovido - Quiz & Flashcards