Alla inlägg den 23 februari 2009

Av tiipa - 23 februari 2009 20:43

Vet ju att man borde fokusera framåt mot den väg som är rätt och inte lägga märke till alla fällor på vägen. Så är det ju i agility, nog är det lätt att tänka på hur man ska undvika en speciell fälla på banan i stället för att tänka på att bara hitta bästa vägen mot nästa hinder..

Nu måste jag fokusera på att tänka positivt när jag tävlar annars är risken stor att jag i stället sänker min och mina hundars prestationer.




 En stor hjälp på vägen för att hitta den där positiva känslan som hjälper oss var att lyssna på föreläsningen om tävlingspsykologi av Eva-Marie Wergård. Att hitta "flow" på banan betyder mycket för motivationen, på träning såväl som tävling. För det ska ju inte vara någon skillnad! Och det är väl därför man tävlar mest, för att det är roligt att få känna det där "flowet".. för det SKA ju vara roligt att tävla... kom i håg det ni med! (påminn mig gärna ibland när det känns lite jobbigt..)


En liten sammanfattning från föreläsningen av några av de saker som jag ska tänka extra mycket på i fortsättningen:


  • Vara här och nu!
  • Koncentrera dig på det du vill att hunden ska göra.. inte det du inte vill att den ska göra..
  • Våga utmana dig själv, hitta det som "pressar dig" också. Spräng dina gränser och håll dig inte inom din egen trygghetszon för mkt (inte köra på säkerhet.. hur ska man då kunna utvecklas..?)

Som Picasso sa det: "Jag gör hela tiden saker som jag inte kan göra. Det är därför jag kan göra dem."


  • Försök fånga de gånger du känner dig självsäker och glad på banan, ex. när du springer i mål, använd ett ord som du kan associera med den känslan. Och använd sedan det ordet som en affirmation för att påverka dig själv före tävlingen. Använd även visualisering, som ett bildspel för ditt inre, för att se "att det går bra" innan du ska tävla.
  • Bli medveten om dina mentala barriärer, vad är det som påverkar mig negativt under tävling?
  • Se det lilla tillfället som uppenbarar sig , fånga det! ( det här är ju bra att tänka annars med i livet och inte bara inom agilityn..)
  • Hur ser du på dig själv? Tänk på det du faktiskt är bra på i stället för att tänka på dina ev. brister. Du kan ju handla bra, du har tränat mycket! Lita på dig själv (såväl som på din hund)
  • Var medveten om hur andra påverkar din självbild och hur du känner under tävling. Omge dig inte med de som förstör dina möjligheter att tänka positivt. Prata noga med andra om hur du vill bli bemött under tävling, hur ska de säga när det gått bra för dig el. när det gått dåligt.. för att det ska utveckla dig och kännas bättre?
  • Det var mkt i ämnet motivation ..något att tänka på är att bli medveten om VAD som motiverar ? Vad som upprätthåller motivationen? Och när du tänker att "det här kommer inte gå".. fundera om du verkligen helt ärligt gett det chansen? Den tid och ansträngning som behövs?
  • Ge allt på träning! Hur ska du annars kunna ge allt på tävling?
  • Tänk även på hundens personlighet när du själv är spänd, hur påverkar du din hund? Kan du hitta och hålla en gemensam spänningsnivå som passar bra för er båda?
  • Spar på energi på tävlingen, gör det som får dig och din hund att återfå energi. Hitta det som får dig att ladda upp bäst.
  • Var förberedd på det som skulle kunna orsaka att du blir mer stressad och nervös.. ex. klassändringar, strykningar, ha i stället en strategi i förväg för hur du ska göra då. Försök tänka positivt i stället ex. "Vad bra! Nu får jag chansen att träna på denna situation!"
  • Attityd: Du kan välja själv.. fly eller kämpa.. Ge inte upp! Jobba hela vägen även om det blir ett fel. När är du nöjd.. med att klara loppet med några fel? Med att klara hela banan? Nolla? Vill du vara nöjd för nu eller för framtiden? (dvs våga vinna och vara lite på gränserna , våga gå tillbaka och ta om kontaktfältet även om du annars skulle fått en placering.. fått pris..hellre än att köra vidare och förstöra inför nästa tävling... ) Vilka tankar lyfter dig?
  • Skapa en vinnarkultur i ditt tävlingsgäng... att ge varandra mkt positivt stöd kan ge ringar på vattnet.. stämningen sprider sig och du vinner på det själv! Sprid positiv energi! Om en vågar så vågar även nästa..
  • Ha tydliga konkreta mål som du också kan nå. Låt målen var levande och hitta nya mål att kämpa mot hela tiden.
  • "att våga förlora är att vinna"

 Eva -Marie lyfte fram flera tankvärda ord som sagts av andra... så jag

avslutar med några av de ord hon berättade om,

något som sagts av J. Tellqvist:


"I bland ligger vi så nära gränsen att vi missar ett hinder, men det är risker vi tar för att vinna!"




Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14 15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards