Alla inlägg den 27 januari 2009

Av tiipa - 27 januari 2009 00:43

Ja, som rubriken säger , ett känt ordspråk inom idrottsvärlden, så måste man själv ta ansvar för de resultat man får. Susan Garett brukar säga att ens hund är en spegling av hur man själv är som hundtränare. Ja i så fall kan man ju även säga att ens resultat är en spegling av hur väl man gjort sina förberedelser.


Det finns många förberedelser man måste göra om man ska ha en chans att vinna på en tävling. Det krävs en hel del ansträngning, det går inte att komma undan. En viktig del är de psykiska förberedelserna man bör göra, oavsett vilket tävlingspsyke man har, målmedveten, stark och självsäker..eller osäker och nervös.


Psyket påverkar i hög grad prestationsförmågan. Enligt Idrottens träningslära så krävs att man tänker igenom och förbereder sig noggrant.


-En offensiv , problembaserad inställning med vilja att satsa, mod att kämpa, tro på att man kan lyckas och handlingskraft att utföra uppgifterna. Allt detta är viktigt för att spränga gränserna.


-Nervositet (spänning) är ofta tecken på att man är "tänd" inför uppgiften och en sådan tändning kan nödvändig för att göra en bra prestation. Det man kan beteckna som positiv nervositet varierar otroligt mycket mellan olika idrotter.


-För många är det svårt att uppnå optimal spänning och få fram den vid rätt tidpunkt. Det ideala är att behålla en låg spänning dagarna före -och timmarna fram till tävlingen. På så sätt använder man bara lite psykisk energi och sparar på resurserna. Strax före starten "skruvas kranen på" så att spänningen stiger. Om man inte klarar av att kontrollera spänningen (nervositeten) kommer den , när oväntade saker sker eller när den yttre pressen blir för stor, snabbt att bli alltför hög. Detta reducerar betydligt möjligheten att prestera goda resultat.


-Före viktiga tävlingar bör man träna upp sig så man får en större tolerans mot stress, bla. genom att arbeta med självtilliten.

Den som har låg självtillit får oftast en högre spänningsnivå. En ond cirkel...


-En god koncentration är nödvändig för att göra bästa möjliga prestation, koncentrationen ska riktas mot : Det man håller på med för ögonblicket och det man ska arbeta vidare med, att vara positiv!, enkla och konkreta uppgifter, egna uppgifter (inte låta sig distraheras av andra) , den enskildes medvetenhet, både vad man själv gör och vad som behöver göras. Det är viktigt att notera att det varje gång är viktigt att repetera sin uppgift, inom sig i tankarna, och att se det positivt.


Att vara bäst när det gäller, handlar till stor del om psykisk styrka, om självförtroende, och förmåga att pressa sig själv maximalt vid rätt tillfälle.


Känns som jag måste jobba ännu mer med min egen inställning och självförtroende...

Hmm... det finns CD skivor med mental träning inom olika områden som ex. viktnedgång el. avslappning. Finns det ingen som passar för agility.. ;-)

Men det kanske finns ngn som passar rent allmänt i alla fall!??? Får nog kolla upp det lite......

Ovido - Quiz & Flashcards