Alla inlägg den 22 juni 2009

Av tiipa - 22 juni 2009 11:20

Nu när tävlingarna är på gång nästan varje helg får man verkligen inte glömma bort att underhålla hundens grundkondition och ta hand om dess muskler. En liten sträckning som inte tas om hand på rätt sätt kan i smyg leda till betydligt allvarligare konsekvenser om det vill sig illa. Men det kan ta ett tag innan man ser det, då kan det tyvärr vara nog så mycket svårare att behandla det.

Alltså håll i gång hunden mellan tävlingarna med ordentlig träning el. långpromenader i varierande hastigheter, promenader i snabbt skrittempo är viktigt för koordination och muskler. Trav och galopp är bra att utföra även i längre svängrörelser där sidomusklerna får jobba lite. Det har hunden stor nytta av i svängarna på banan. Annars är de snäva svängarna i hög fart väldigt påfrestande för leder och skelett om det inte finns tillräckligt med muskler som stöd... Så om du springer el.  cyklar med hunden se till att du inte bara tränar ensidigt på raksträckor.

Tänk på att det är flera faktorer som kan påverka om hunden får tillräckligt med musler:

Maten! Tillräckligt med protein behövs för att ersätta det protein som bryts ner när muslerna ansträngs. Aktiva hundar behöver mer protein är inaktiva.

Fettsyror och antioxidanter bidrar till att musklerna inte bryts ner lika mycket och de bidrar till att minska risken för inflammationer. Det är speciellt viktigt för äldre hundar. En aktiv livstil är förstås en grundläggande faktor för att hålla kroppen i bra fysiskt trim men det är viktigt att det blir en omväxlande träning och att det inte blir stor skillnad i kvantitet. Plötsliga hårda övningar eller långa träningspass blandat med inaktivitet resten av veckan ökar risken betydligt för slitage och skador.


För att din hund ska kunna prestara så bra som möjligt på en tävling så ska den ha bra kondition och fysik, vara psykiskt uthållig, förberedd på situationen och INTE HA ONT I KROPPEN!!!

Om en hund plötsligt inte gör som den brukar ex inte vill hoppa över ett hinder el. blir betydligt långsammare vid vissa typer av hinder bör uppmärksammas på ev. fysiska smärtor.

Tyvärr ser man ibland hundar som inte rör sig på rätt sätt ex. belastar en sida mindre än den andra men ofta kanske ägarna inte är medvetna om problemet i första stadiet.. Alla agilityhundar, och alla andra också förstås, skulle tjäna på att bli genomgångna av en hundfysioterapeut INNAN de uppvisar problem för att öka chanserna åtgärda ev. problem i tid.


Sedan: Glöm inte heller att hunden måste få VILA emellanåt efter hårda tävlingsdagar,  (annars bryts musklerna ner ännu mer) men det innebär inte hel inaktivitet de dagarna förstås för det. Lugna sköna promenader med lägre ansträngning är bra då.

Ovido - Quiz & Flashcards